Werken met kleuren
Het RGB-kleursysteem is een manier om een kleur uit te drukken als een combinatie van drie primaire kleuren, uitgaande van additieve kleurmenging. De hoeveelheid van elke primaire kleur die benodigd is om de mengkleur te verkrijgen, wordt uitgedrukt in een getal. Veelal wordt hiervoor het hexadecimale stelsel gebruikt.
Kleur selectie
Door op het kleurvakje te klikken wordt de Windows standaard kleuren overzicht opgeroepen.
Hexadecimale kleurcodering (RGB)
De kleuren worden opgebouwd uit drie primaire additieve kleuren rood, groen en blauw, vandaar de afkorting RGB. De hoeveelheid van een kleur ligt in tussen 00 (niets van die kleur) en het hexadecimale FF (alles van die kleur). De ondergrond is zwart.
In het RGB kleursysteem wordt de kleur uitgedrukt in totaal zes cijfers. De eerste twee cijfers geven de hoeveelheid van de kleur rood aan, zo is FF0000 puur rood. De tweede twee cijfers geven de hoeveelheid van de kleur groen aan, zo is 00FF00 puur groen. 0000FF is tenslotte zuiver blauw. De zuivere zwarte, grijze en witte kleuren worden aangegeven met 000000 voor zwart, 666666 is een grijs, en FFFFFF is wit.
Door combinaties van hoeveelheid intensiteit per kleur ontstaan zeer veel mogelijkheden. De tabel hieronder geeft er slechts een beperkt aantal. De zichtbaarheid van deze kleuren op een computerscherm hangt echter af van de mogelijkheden van de monitor.